Міжнародний день дитячої книги та 216 річниця від дня народження Г.-Х. Андерсена

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги та 216 річниця від дня народження Г.-Х. Андерсена.

 

              Міжнародний день дитячої книги — свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради з дитячої книги.

           Витоки дитячої книги сходять до епохи, коли в Англії з’явився верстат і У. Кекстон випустив у 1477 р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань були байки Езопа і забавний “Роман про Лиса”.

         У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей “Світ чуттєвих речей в картинках” – підручник на латині з гравюрами. Протягом XVII століття дітей навчали і виховували в основному Біблії та книг релігійного змісту.

         XVIII століття подарував дітям два великі романи: “Робінзон Крузо” Д. Дефо і “Мандри Гуллівера” Дж. Свіфта. В той же час і дітей, і дорослих однаково залучили дешеві видання народних казок, балад і легенд.

            Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до середини XIX століття. До цього часу нарешті визнали, що дітям, крім підручників та релігійних творів, потрібні власні книги.

Дивно, але література для дітей часто приводила в захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася “Пригоди Аліси в Країні чудес” Л. Керрола, насолоджуючись вільної грою фантазії і гумору. Але і казки ніхто не відміняв. І самим великим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Християн Андерсен.

         День дитячої книги відзначається щороку за рішенням ЮНЕСКО (починаючи з 1967) 2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Християна Андерсена.
Казки Ганса Християна Андерсена знають всі з дитинства.
Подорожуючи казковими шляхами чарівника Андерсена, діти дізналися багато цікавого про улюбленого письменника.
Тільки в його книжках із поліна можуть розквітнути троянди, а речі розмовляють вночі і розповідають свої незвичайні історії.
Великий Казкар умів розповідати простою і ясною мовою. Уява в нього була зовсім дитяча, тому його казки такі легкі і доступні. Все, чого він торкається, оживає перед очима. Картини Андерсена такі дивовижні , що часто викликають враження чарівних сновидінь.
“ Я буду співати тобі про щасливих та нещасних, про добро і зло…” , – обіцяє імператору соловей із казки Андерсена.  Саме цим 40 років займався Ганс Християн, і його пісні-казки читали і будуть читати, тому що вони дивовижні і неповторні.

               Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старого Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв. Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією “Володар кілець” Дж. Р.Р. Толкієна. Дитячі книги вбирають у себе цілий світ; все цікаве, що буває на світі.